Energie

Sterke stijging datagebruik - onze uitdaging

De afgelopen jaren is het energieverbruik door telecombedrijven toegenomen door de sterke stijging van het datagebruik. Ook klanten verbruiken meer elektriciteit door de toename van smartphones en tablets.

Wanneer deze stijging doorzet zal het aan ICT (inclusief telecom) gerelateerde energieverbruik in Nederland in 2030 (pdf) ongeveer 100 keer hoger zijn dan in 2008 (pdf). De verwachte stijging van de vraag naar energie heeft niet alleen gevolgen voor de energieprijzen, maar veel belangrijker ook voor de klimaatverandering.

Naar schatting wordt 2% van de wereldwijde CO2-uitstoot veroorzaakt door de ICT-sector. Maar dezelfde ICT-sector kan 15% van de CO2-uitstoot beperken door mobiele technologie slim in te zetten voor het creëren van 

efficiënte netwerken en meters, bijna-nul-energie-gebouwen en transportsystemen. 

De Europese Unie heeft verschillende acties uitgezet die de energie-efficiëntie van de ICT-sector moet verbeteren en het besparingspotentieel door de ICT-sector vergroten. Bijvoorbeeld door het afdwingen van standaarden en het verbinden van de ICT-sector met de energiesector om bijvoorbeeld de nieuwe technologieën (smart grids) om om te gaan met de toenemende onvoorspelbaarheid van het elektriciteitsaanbod optimaal te benutten.

Facts