Maatschappij

Voordeel voor maatschappij én Vodafone - ons antwoord

Mobiele communicatie voor doven en blinden

Samen met de TU Delft deed de Vodafone Foundation onderzoek naar hoe we dove en blinde mensen beter konden aansluiten op onze producten. Uit het onderzoek bleek dat veel blinden graag gebruik maken van de Iphone, vanwege de mogelijkheid om dit toestel spraakgestuurd te bedienen. Speciaal voor hen ontwikkelden we een handleiding om de spraaksoftware te installeren en de functionaliteiten van het toestel te leren bedienen.

Op basis van het onderzoek ontwikkelden we daarnaast een abonnement voor doven met een telefoon voorzien van speciale software van multimedia-bedrijf AnnieS. Hiermee is het voor doven mogelijk om tegelijkertijd te chatten, te beeldbellen met gebarentaal en te spraakbellen via bijvoorbeeld een tolk.

Om mensen met een audio of visuele beperking ook online van dienst te zijn hebben we een aparte website ontwikkeld die voor hen volledig toegankelijk is: www.xsvodafone.nl

HELP! demonstratiefilm

De Help!app voor noodsituaties

Om goede ideeën te verzamelen organiseerden we afgelopen jaar samen met stichting Enviu de Our Mobile Generation-competitie. Als winnaar kwam de Help!app uit de bus: met deze app kan je in een noodsituatie de hulpdiensten bellen en tegelijkertijd automatisch een bericht uitsturen naar mensen in je omgeving. Die ontvangen naast deze melding de exacte locatie van het slachtoffer en tips hoe ze het slachtoffer kunnen helpen in afwachting van de hulpdiensten. Dit is bijvoorbeeld cruciaal in het geval van een hartstilstand. In deze gevallen is reanimatie in de eerste zes minuten van levensbelang. Zo snel kunnen hulpdiensten vaak niet aanwezig zijn. De app wordt gesteund door het Oranje Kruis en is inmiddels al zo’n 70.000 keer gedownload.

Videoprogramma voor revalidatiecentrum


In samenwerking met revalidatiecentrum De Hoogstraat ontwikkelde Vodafone een digitaal programma, waarbij ouders door middel van een speciale videoverbinding de therapie van hun kind kunnen volgen en met zorgverleners kunnen chatten. Voorheen was dit niet mogelijk. Met het nieuwe programma kunnen zij makkelijker vanuit huis of werk de therapie volgen, en ook andere verzorgers hierbij betrekken. Naast de ontwikkeling van het digitale programma doneerden we 15 iPads. 

Heb je zelf een goed idee?

Heb jij een goed idee hoe mobiele technologie een bijdrage kan leveren aan de gezondheid en het welzijn van mensen in Nederland of ontwikkelingslanden? Dan nodigen we je uit mee te doen aan de Mobiles for Good Challenge. Deze loopt van 15 mei t/m 31 augustus 2012.
 Meer informatie vind je op www.mobilesforgood.nl.

Ook organiseren we dit jaar weer de World of Difference campagne. Houd onze website in de gaten en volg de winnaars van dit jaar op www.facebook.com/worldofdifferenceNL.

World of Difference-programma

We vinden het belangrijk dat young professionals die graag een verschil in de wereld willen maken, hiervoor de kans krijgen. Daarvoor organiseren wij het World of Difference-programma. Afgelopen jaar hebben vijf young professionals een baan gewonnen bij dance4life, Plan, SOS Kinderdorpen, Big Brothers Big Sisters en Cordaid. Zij werken een jaar lang op kosten van de Vodafone Foundation aan hun eigen project bij deze goede doelen. In alle projecten speelt mobiele communicatie een rol. Zo werkt Jeppe Schilder voor dance4life aan een app om jongeren voor te lichten over de risico’s van Hiv/aids

Vrijwilligerswerk door medewerkers

Ook veel van onze medewerkers willen graag een positieve bijdrage leveren aan een goed doel. Daarom mogen zij één werkdag per jaar besteden aan vrijwilligerswerk. Speciaal voor hen heeft Vodafone een vrijwilligersprogramma opgezet met een gevarieerd aanbod aan vrijwilligersactiviteiten. Afgelopen jaar organiseerden onze medewerkers een Opkikkerdag voor langdurig zieke kinderen en regelden we verschillende bliksemstages voor kinderen in Amsterdam. Ook hebben onze vrijwilligers er samen met stichting Hoogvliegers voor gezorgd dat zieke kinderen voor één keer piloot mochten zijn en zelf een vliegtuig konden besturen.