Recycling

32 miljoen telefoons slingeren rond - onze uitdaging

Uit onderzoek blijkt dat gebruikte telefoons meestal belanden in een la of kast. En dat is zonde. Een telefoon bevat namelijk veel waardevolle grondstoffen als koper, goud en zilver. Voor elke nieuwe mobiele telefoon moeten opnieuw grondstoffen worden gewonnen.

21 maanden

De meeste telefoons hebben een levensduur van ruim 7 jaar, terwijl in Nederland gemiddeld elke 21 maanden een mobiele telefoon wordt vervangen.

Door telefoons te recyclen kunnen deze kostbare en soms schaarse grondstoffen worden hergebruikt. Dit is makkelijker dan het winnen van dezelfde materialen via mijnbouw. Bovendien is het een stuk milieuvriendelijker, omdat er minder grondstoffen nodig zijn en er minder afval ontstaat. Een goede reden dus om een oude telefoon in te leveren!

Facts

  • 18-24 maanden: gemiddeld aantal maanden voordat een mobiele telefoon wordt vervangen
  • 32 miljoen: aantal gebruikte en ongebruikte telefoons in Nederland
  • Een gebruikte mobiele telefoon belandt zelden in de afvalbak. Afgelopen jaar zijn er volgens ICT~Milieu 50.000 via de gemeentelijke milieustraten ingeleverd
  • 93% van een mobieltje kan worden gerecycled
  • 20x zoveel goud valt er te halen uit een ton mobieltjes dan uit een ton gouderts
  • 14 miljoen euro aan goud en zilver bevatten alle ongebruikte telefoons in Nederland

Het Europees Parlement heeft in januari 2012 een richtlijn (WEEE) aangenomen die als doel heeft het verminderen van elektronisch afval: in 2019 moet 65%-85% van het elektronische afval worden ingenomen.

Lees de reactie van Bas van Abel van FairPhone.